Генерален дистрибутор на Mitsubishi Motors Corporation за България
Начало Специални оферти Библиотека
  • Актуално
  • Актуално
  • Актуално
  • Актуално
  • Актуално
  • Актуално

Mitsubishi Motors разработва нов интериорен материал с цел намаляване на CO2 емисиите през жизнения цикъл на автомобила

Начало » Актуално » Mitsubishi Motors разработва нов интериорен материал с цел намаляване на CO2 емисиите през жизнения цикъл на автомобила

09.03.2011 Изтегли PDF Изтегли PDF

 

Mitsubishi Motors Corporation (MMC) обяви, че разработва нов интериорен материал, комбинация между полиетилен терефталат (ПЕТ) и памучни фибри, като ново попълнение към технологията на ММС „Зелени пластмаси”, базирана на растителни материали. Първоначално, материала ще се използва за облицоване на автомобилните седалки и ще се включи в производството още това лято.

В автомобилните интериорни покрития по принцип се използват материали на петролна основа като ПЕТ фибрите, заради тяхната издръжливост и огнеустойчивост. В новата текстура, към материала са втъкани и памучни фибри, като така се намаляват CO2 емисиите и използването на петролните ресурси. Новият материал отговаря на високите стандарти за автомобилните части и може да се използва не само за седалките, но и за други интериорни елементи като тавана и други покрития. Заради лесното добиване на памука се очаква, от сега нататък, този нов материал да разшири приложението си в автомобилите.

Предварителните изчисления показват, че изразходваните CO2 емисии по време на целия жизнен цикъл на автомобила (от придобиване на материалите до рециклирането му) се намалява с около 20% в сравнение с използване на конвенционалните материали (100% ПЕТ).*1

В усилията си за предотвратяване на глобалното затопляне и изчерпването на петролните ресурси, MMC продължава да проучва и разработва технологии от типа „Зелени пластмаси”, които да заместят материалите на петролна основа, широко застъпени в автомобилните части. С продукти като интериорното покритие „Бамбуков фибър/полибутилен сукцинат (PBS)”,  „Стелки от политриметиленов терефталат (PTT)” и „Втечнена фенолова смола”, които вече се прилагат при автомобилите на ММС, компанията ще продължава да се стреми да разработва и използва подобни нови технологии.

*1: Растителните материли са въглеродно неутрални и намаляват отделянето на CO2 емисии по време на жизнения цикъл на продукта в сравнение с материалите на петролна основа, заради принципа, че когато дадено растение се изгори се отделят CO2 емисии, а това може да се замести с поглъщането им по време на фотосинтезиране на друго растение.

Mitsubishi motors global showroom