Генерален дистрибутор на Mitsubishi Motors Corporation за България
Начало Специални оферти Библиотека
  • Актуално
  • Актуално
  • Актуално
  • Актуално
  • Актуално
  • Актуално

Mitsubishi Model A е обявен за модел, променил историята на японското автомобилостроене от JAHFA

Начало » Актуално » Mitsubishi Model A е обявен за модел, променил историята на японското автомобилостроене от JAHFA

11.11.2019 Изтегли PDF Изтегли PDF

 

 

MITSUBISHI MOTORS CORPORATION (MMC) обяви, че Mitsubishi Model A, който поставя началото на автомобилостроенето, е избран от Japan Automotive Hall of Fame* (JAHFA), организация с нестопанска цел, за исторически автомобил – модел, който е белязал японската автомобилна индустрия с печат за качество.

Създаването на прототипа на модела стартира през лятото на 1917 г. и е завършен през ноември 1918 г. с общо 22 автомобила, произведени до 1921 г. Това е първият японски пътнически автомобил в серийно производство, създаден с идеята да бъде масово произвеждан. Освен това, е признат за модел с изключителна значимост за историята на японската автомобилна индустрия.

Макар че по онова време вече съществуват някои машини за автомобилно производство, Model A е създаден на ръка с чукове и длета. Дървената конструкция е била лъскаво лакирана, а интериорът е бил от луксозен британски вълнен текстил.

Без чертежи, от които да се ръководят, и с много малко познания за двигатели, екстериор или интериор, както и без какъвто и да е опит в производствените процеси, инженерите на Mitsubishi преминават успешно през много предизвикателства и доказват, че масовото производство на автомобили е възможно.

 

Дизайнът на Mitsubishi Model A е създаден в Kobe Shipyard на корабостроителницата на Mitsubishi, днес - Mitsubishi Heavy Industries (MHI). MITSUBISHI MOTORS CORPORATION се отделя от MHI през 1970 г.

Реплика на Mitsubishi Model A, пресъздадена чрез документация от онова време, е изложена в галерията в Оказаки - Mitsubishi Auto Gallery.

* JAHFA: Като организация с нестопанска цел, мисията на JAHFA е да награждава постиженията на хора, които са допринесли за развитието на автомобилната индустрия в Япония, както и на онези, които разпространяват науката и културата, стоящи зад японското автомобилостроене. JAHFA увековечава тези хора на своята Алея на славата, за да запази и предаде тяхното наследство на бъдещите поколения.

Mitsubishi motors global showroom