Генерален дистрибутор на Mitsubishi Motors Corporation за България
Начало Специални оферти Библиотека
  • Актуално
  • Актуално
  • Актуално
  • Актуално
  • Актуално
  • Актуално

Зелена светлина за електрическите превозни средства

Начало » Актуално » Зелена светлина за електрическите превозни средства

25.02.2010 Изтегли PDF Изтегли PDF

 

- Ирландското правителство, “ESB” и “Mitsubishi Motors”, “MC Automobile (Европа)” и “MMC Commercials”подписаха Меморандум за Разбирателство (МзР) за промотиране на електрическата индустрия

- EBS обяви първата за Ирландия програма за изпробване на електромобили съвместно с „Trinity College Dublin”

- “Mitsubishi Motors” счита Ирландия за идеална тестова среда и обяви, че ще я снабди с необходимите електрически автомобили

Ирландския Министър на съобщенията, енергетиката и природните ресурси, Еамон Риан, и компаниите  „Electricity Supply Board”  (ESB), „MC Automobile (Европа), N.V.” и „MMC Commercials Ltd.” подписаха в Дъблин Меморандум за Разбирателство (МзР) с цел промотиране на електическата индустрия в Ирландия. В същия ден бе обявен и старта на първия за страната проект за изпробване на електромобили, които следва да бъде проведен от катедрата по енергетика на „Trinity College Dublin” (TCD) от името на ESB.

В проекта ще вземе участие и изцяло електрическия автомобил Mitsubishi innovative Electric Vehicle (i-MiEV). Той ще бъде използван по време на планирането на националната инфраструктура и имплементацията на зареждащи станции и в Ирландия, ръководени от ESB. От значение е и проучването на потребителските нагласи, което ще бъде проведено от TCD с цел да покаже как клиентите биха искали да използват електромобилите. Целта на участниците в проекта е да дадат възможност на широк кръг от хора – местни жители и корпоративни клиенти – да промотират електромобилите под знака на нововъведените инициативи на ирландското правителство, а именно: до 2020 г. 10% от всички автомобили да бъдат електрически.

„Днешният Меморандум с Mitsubishi и съвместното тестването на ESB с „Trinity College” е важно събитие за електрификацията на ирландския автомобилен парк”, сподели министърът Еамон Риан. „С подобно нововъведение Ирландия ще засили международните си позиции. То ще бъде от ползва и за ирландските шофьори и икономиката на страната.” – допълни той.

Ще бъде изпробвана и системата за зареждане “Smart Home Charging”, която увеличава обема електроенергия от възобновяеми източници, с която автомобилите се зареждат, като едновременно с това подпомага функционирането на цялостната електрическата система.  Тъй като това е ключово изискване за успешното преминаване към устойчиво пътуване с нулеви въглеродни емисии, ESB се ангажира до края на 2011 г. да инстралира 1 500 бр. публично достъпни станции за зареждане, 2 000 бр. домашни и 30 бр. бързозареждащи такива в национален мащаб.

Изпълнителният директор на ESB, Падрайг Макманус коментира: „Ирландия е на прага на приемането на електромобилите като начин на живот и ESB ускорява този процес с програмата си за станции за зареждане. Предоставянето на електромобили от страна на Mitsubishi Motors е много окуражаващ фактор за Ирландия. Пилотният проект ще предостави на ESB по-задълбочени познания за интегрирането на тази технология в електрическата мрежа и за нейното функциониране в по-широки мащаби.”

Разглеждайки Ирландия като идеален пазар за електромобили в Европа, Mitsubishi Motors предостави 15 броя i-MiEV преди официланото лансиране на модела в Европа през Октомври 2010. Автомобилът пожъна големи успехи при представянето си в Япония през юли 2009 г.

По време на събитието президентът и изпълнителен директор на Mitsubishi Motors Europe B. V., Акинори Наканиши сподели: “i-MiEV е един от първите потребителски електромобили, които ще бъдат лансирани в Европа и неговата цел е да погледнем по нов революционен начин на автомобилите. Моделът е връхна точка на природосъобразната технология на Mitsubishi Motors и символ на нашата отдаденост към намаляването на вредното влияние върху планетата ни. За нас Ирландия е много важен пазар за електромобили и много се гордеем да обявим МзР с местното правителство и ESB.”

Mitsubishi motors global showroom