Генерален дистрибутор на Mitsubishi Motors Corporation за България
Начало Специални оферти Библиотека
  • Актуално
  • Актуално
  • Актуално
  • Актуално
  • Актуално
  • Актуално

Как да осигурим безопасност и комфорт на най-малките по време на път?

Начало » Актуално » Как да осигурим безопасност и комфорт на най-малките по време на път?

25.03.2019 Изтегли PDF Изтегли PDF

 

 

“Със съпругата ми обожаваме да пътуваме. Намалихме “бягствата от ежедневието” драстично с раждането на детето и когато то навърши годинка и половина, вече нямахме търпение да отпрашим далече отвъд табелата на града. С изминаването на всеки следващ километър обаче започвахме да си мислим, че дъщеря ни, за разлика от родителите си, не е любител на пътешествията. Недоволстваше все повече - въртеше се в столчето, изплъзваше се от коланите, плачеше. Почти през цялото време съпругата ми седеше обърната назад, за да я наглежда и успокоява. Когато най-после пристигнахме, и двамата бяхме по-изтощени отколкото и след работен ден…”

Позната история, нали? Може би е време да помислите дали вие самите спазвате някои от основните правила при пътуване с дете в колата, които освен спокойствие, ще гарантират и неговата безопасност.

На първо място е важно да познаваме закона - ако детето е под 3-годишна възраст, изобщо нямаме право да го превозваме без столче в автомобила, а ако е над 3-годишна възраст и до 150 см височина, трябва задължително да е на задната седалка. Децата до 12-годишна възраст нямат право да пътуват на предната седалка, ако не е оборудвана със специално столче. Тези правила важат за цяла Европа, както и за много страни извън континента, така че дори само от правна гледна точка, съвсем не са за пренебрегване и при международни пътувания.

За децата до 15-месечна възраст е задължително да бъдат превозвани в столче с гръб към движението, като въздушната възглавница на съответното място е изключена. Детската седалка “Baby Safe Plus“ е подходяща за деца от 0 до 13 кг или до 12-15-месечна възраст. Тя се закрепя с помощта на предпазните колани или със специална “ISO fix” основа, която гарантира лесно и сигурно прикрепяне към седалката, с цел да се избегнат грешки.

Коланите не бива да притискат детето към столчето или пък да бъдат усукани. Винаги оставяйте поне по 2 пръста разстояние между тялото на детето и колана. За да сте сигурни, че всичко е наред, не оставяйте детето седнало със зимното яке в столчето. Детската седалка “ISO fix Duo Plus” е подходяща за деца между 9 и 18 кг или на възраст от 9 месеца до 4 години. Тя също се закрепя за седалката на автомобила по стандарта “ISO fix”.

Бъдете внимателни и с предметите, които поставяте около детето. Препоръчително е или да ги обезопасите, или да ги поставите в багажника, тъй като при внезапно спиране биха могли да го наранят.

Макар че по-малките традиционно са по-нетърпеливи и капризни по време на път, погрижете се за развлеченията и удобството и на по-големите. Детската седалка “ISO fix Kidfix XP” е подходяща за деца между 15 и 36 кг или на възраст от 4 до 12 години, закрепя се по стандарта “ISO fix”. Осигурете им още книжки, аудио и видео устройства, разговаряйте с детето, за да не скучае и спирайте достатъчно често по време на дълги пътувания.

Детските столчета, създадени специално за Вашия Mitsubishi автомобил, гарантират сигурност и комфорт на най-малките членове от Вашето семейство.

Вземете столче сега на специална цена. Вижте ги тук! 

И не забравяйте - детето има нужда от Вашето внимание, никога не го оставяйте без надзор в автомобила. :)

 

Източник на правните норми: Закон за движение по пътищата /ЗдВП/

Mitsubishi motors global showroom